Curs de fotografie pe film

Totul a pornit de la o reclamă de pe Facebook. Era vorba despre un seminar de fotografie pe film și am văzut că prezentarea era făcută de Paul astfel că nu am ezitat să mă înscriu.

Pe Paul l-am întâlnit la festivalul de fotografie Vama sub Lumini de Oscar, în urmă cu câțiva ani, el reprezentând firma Olympus iar eu ținând un curs despre fotografia minimalistă. Eram foarte curios despre Oly și despre mirrorless-uri, am discutat cu Paul și mi-a recomandat un model pe care l-am împrumutat pe durata festivalului ca să îmi dau seama cât de bine mă împac cu acest gen de aparat foto. După câteva zile mi-a fost clar, pe lângă DSLR-urile pe care le am va apărea cât de curând și un mirrorless.

Mi-a plăcut mult felul în care Paul povestea despre aparate, despre ceea ce știu ML-urile să facă, despre diversele opțiuni în ceea ce privește obiectivele, despre capacitatea de corecție a perspectivei în momentul declanșării, etc. Întrezăream în vorbele lui pasiune pentru fotografie.

Așa că, atunci când am văzut anunțul lui Paul despre fotografia pe film, mi s-au aprins instant beculețele. Mi-am adus aminte că au trecut vreo treizeci de ani de când nu am mai developat un film. Bine, mai trebuie puși câțiva ani peste cei treizeci…

Developam film cu tata când eram copil și îl ajutam la mărirea pozelor, dar după atâta amar de vreme nu mai știam soluțiile, concentrațiile și, în plus, îmi era cumva dor de mirosurile lor specifice, de momentele acelea din copilărie.

Spre marea mea surpriză, la curs am întâlnit oameni pe care deja îi știam, fie că erau foști elevi de-ai mei, fie prieteni pe care i-am cunoscut prin fotografie. Informațiile de la curs sunt foarte bine dozate, materialul este bine structurat iar sesiunile practice sunt un deliciu.

Paul ne-a învățat să pregătim soluțiile, să încărcăm filmul în tancurile de developare, ne-a explicat despre diversele mărci de revelator, ne-a spus despre lucrul pe hârtie, despre dodge and burn în momentul măririi, etc. Ne-am grupat cumva în echipe. Deși cursul era programat în sesiuni de câte patru ore, pasiunea și încântarea ne-au făcut să rămânem până la ore târzii de fiecare dată. Paul a fost în “sharing mode” tot cursul, oferindu-ne un recital tehnic în fiecare vineri seară.

Pe bicicletă, în drum spre casă, și apoi în pat, înainte de somn, am revăzut cursul, m-am gândit la revelatoare, la peliculă, la emulsii. Nici nu mi-a fost mică uimirea când, a doua zi, mi-am adus aminte ceea ce visasem (lucru care se întâmplă extrem de rar). A fost un vis care a părut extrem de real. Scoteam filmele din tanc și le puneam cu mare atenție în băile de spălare după care i le dădeam tatălui meu ca să le pună la uscat.

M-am trezit buimac, aproape că nu înțelegeam când am devenit adult din moment ce, în urmă cu câteva minute, îi dădeam tatălui meu peliculele. Mi-am dat seama că îmi miroseau mâinile a copilărie (a soluții de developare, adică), probabil de aici și visul…

La seminarul de fotografie pe film am primit nu doar informațiile tehnice ci și emoția și conexiunea cu trecutul. M-a întrebat un coleg de curs dacă îmi amintesc procesul din copilărie atunci când clătesc filmul. Am mormăit ceva pe moment, e dincolo de cuvinte ce simt, ce stare de spirit am…

Nu vă imaginați că ne-am dus la seminar doar ca să ne jucăm cu substanțele :D. Am avut o temă continuă. La începutul cursului Paul ne-a dat câte un aparat pe film și un film. Filmul l-am developat la curs, apoi am mărit și scanat fotografiile. A fost o bucurie să vedem ce a făcut fiecare.

Eu am făcut o serie de minimaliste și de abstracte, gen fotografic care îmi place enorm. Le-am legat cumva și de tipul de fotografie pe care îl execut în mod obișnuit, fotografia de produs. Am folosit diverse tipuri de iluminare, de la led la bliț, lumină naturală și blende, etc. Am făcut măsura ca pe vremuri, am potrivit diafragma și tipul de expunere, mi-am notat cadrul și setările (în telefon, nu în agendă așa cum făceam pe vremuri). Apoi le-am dezbătut la curs în momentul vizionării imaginilor.

Cursul lui Paul este pentru pasionații de film, de developare, de mărire, de scanare și de diverse tehnici legate fotografia pe film. Paul este un bun profesor, pasionat și implicat în procesul predării.

Am vrut să scriu cuvintele astea imediat după ce am terminat cursul, chiar dacă era la cald, însă nu am apucat, fiind mereu pe fugă la clienți, cu editări, cu contracte și alte nebunii. Mi le aștern acum, aici. Paul va avea o nouă serie. Vă doresc să mergeți cu inima deschisă la curs și să fiți pregătiți să primiți mult, foarte mult.

Website-ul cursului este acesta:  http://filmalbnegru.ro

curs_alb_negru015-3

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*
Website

*